Binnen de opleiding Voeding en Technologie/Kwaliteit van Yuverta MBO Den Bosch is een digitale escaperoom ontwikkeld om studenten van het derde leerjaar te helpen bij het herhalen van de lesstof over sensoriek en smaaktesten. Het idee ontstond uit de behoefte om op een andere manier de kennis over zintuigen, smaken en verschillende testmethoden over te brengen. Door de escaperoom-setting werden studenten uitgedaagd om hun opgedane kennis toe te passen in een uitdagend scenario: ontsnappen uit een smakenlaboratorium.
Ontwikkeling en Werkwijze
De digitale escaperoom is ontwikkeld in Thinglink, een platform waarmee interactieve leerervaringen kunnen worden gecreƫerd. Tijdens de ontwikkeling is gebruikgemaakt van AI voor het genereren van afbeeldingen, opdrachten en verhaallijnen. Dit maakte het mogelijk om een omgeving te ontwerpen die aansluit bij de student. De werkwijze bestond uit verschillende stappen:
1. Conceptontwikkeling: Het bedenken van een verhaallijn waarin studenten hun kennis van sensoriek nodig hebben om puzzels op te lossen.
2. Contentontwikkeling met AI: AI werd ingezet om afbeeldingen van een laboratorium te genereren en om uitdagende opdrachten te formuleren.
3. Bouw in Thinglink: De interactieve omgeving werd opgebouwd in Thinglink, waarbij studenten door middel van hotspots en opdrachten stap voor stap door de escaperoom werden geleid.
4. Testfase: De escaperoom werd getest door een groep studenten, waarna verbeteringen werden doorgevoerd op basis van hun feedback.
Toekomstige Ontwikkelingen en Succesverhalen
De eerste ervaringen met de digitale escaperoom zijn zeer positief. Studenten gaven aan dat de speelse en interactieve aanpak hielp bij het beter onthouden van de lesstof. De studenten waren gemotiveerder in de les en het spelen stimuleerde het samenwerken. De digitale escaperoom sensoriek is een voorbeeld van hoe technologie en educatie hand in hand kunnen gaan om studenten op een boeiende manier te laten leren.
Link naar de escaperoom: