In het onderwijs rondom voeding en techniek/kwaliteit is het essentieel dat studenten leren over etiketeisen. Om deze reden is er een 3D-model van een voedingsverpakking ontwikkeld. Op deze manier krijgen studenten op een interactieve manier inzicht en in de wettelijke eisen en richtlijnen voor etikettering. De behoefte ontstond vanuit de vraag naar meer praktijkgerichte leermiddelen die theorie en praktijk beter verbinden.
Wat is er ontwikkeld?
Er is een 3D-model van een voedingsverpakking gemaakt met behulp van het programma Thinglink. Met deze tool kon interactieve content direct aan het model worden gekoppeld. De aanpak bestond uit het creƫren van een 3D-ontwerp van een verpakking waarin de verschillende etiketelementen, zoals ingrediƫntenlijsten, voedingswaarden en allergeneninformatie, duidelijk zichtbaar zijn. Door interactieve hotspots toe te voegen, kunnen studenten op verschillende delen van het etiket klikken om meer uitleg en relevante wetgeving te bekijken. Deze werkwijze maakt het leren dynamischer en visueler.
Studenten en docenten reageren positief op het 3d-model. Studenten ervaren de interactieve 3D-verpakking als een waardevolle aanvulling op hun leerproces.
Link naar 3d-model: